ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku.

nazwa

Wykonanie

Ziąb na zewnątrz brrrr. Na rozgrzanie proponuję fasolkę po bretońsku;). Lubię ją robić dzień wcześniej, mam wrażenie, iż następnego dnia jest jeszcze lepsza. Do tego po długim dniu po za domem wystarczy podgrzać i mamy gotowe danie;)
Składniki:
500g fasoli "Jaś"
300g kiełbasy lub boczku
cebula duża
słoiczek małego przecieru pomidorowego
sol, pieprz do smaku
łyżka oleju do smażenia
2 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
Do zagęszczenia sosu
łyżka mąki pszennej
ok szklanki wody
Wykonanie:
Fasole wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gdy włożymy rękę dotykając fasoli woda powinna być niej więcej na wysokości połowy naszej dłoni. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę w tej wodzie której się moczyła.
Gotujemy około 2 godzin. W połowie gotowania przygotowujemy resztę składników.
Kiełbasę lub boczek kroimy w paski lub kostkę, cebulę w pióra lub kostkę wszystko zależy jaką lubicie konsystencje. Podsmażamy jednocześnie kiełbasę lub boczek z cebulą na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Gdy cebula się zarumieni, zalewamy całość wodą,dodajemy ziele i liść laurowy, przykrywamy, chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie dusimy około 10 minut. Zagęszczamy sos mieszaniną zimnej wody z mąką ( do szklanki wsypujemy czubatą łyżkę maki, zalewamy wodą, mieszamy) Wlewamy ciągle mieszając do gotującego się sosu. Fasolę odcedzamy, przekładamy do sosu, jeszcze 2 -3 minutki gotujemy mieszając,aby fasolę dokładnie pokrył cały sos. Podajemy gorące najlepiej z pieczywem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/11/fasolka-po-bretonsku.html