ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa, fasolówka

Zupa fasolowa, fasolówka

nazwa

Wykonanie

Delikatny powiew.
Wiatru. Promyki.
Słońca. Spacer.
Las. Park.
Wiosenne kwiaty.
ok. 500 gram fasoli Jaś lub białej drobnej
włoszczyzna
0,5 kg mięsa wieprzowego
kilka ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 150 gram wędzonego boczku
ok. 300 gram kiełbasy
liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu naturalnego
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki majeranku
sól
Fasolę przepłukać na sicie, a potem zalać w misce zimną wodą tak by sięgała ponad powierzchnię fasoli. Zostawić na noc.
Rano odsączyć fasolę z wody i razem z mięsem (np. żeberka) przełożyć do garnka.
Zalać wodą ponad ich powierzchnie - zagotować i zmniejszyć moc palnika, gotować dalej przez około godzinę.
W tym czasie warzywa z włoszczyzny i ziemniaki pokroić w kosteczkę, a pora w talarki.
Boczek również pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni.
Dodać do tego pokrojoną cebule i smażyć aż się zeszkli.
Po upłynięciu godziny gotowania zupę doprawić solą i dodać do niej: warzywa z włoszczyzny, ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę i ząbki czosnku.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz naturalny, paprykę słodką i majeranek.
Gotować jeszcze około 20-30 minut do miękkości warzyw.
W przepisie użyłam drobnej białej fasoli od Lestello.
Wiosenne kwiaty. Cebulice i magnolia.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/05/zupa-fasolowa-fasolowka.html