Wykonanie
Moja wersja
fasolki po bretońsku. Prosta i szybka, polecam :)
Składniki:500 g
białej fasoli jaś3 laski
kiełbasy wiejskiej100 g
wędzonego boczku2
cebule3 ząbki
czosnku1/2 opakowania
przecieru pomidorowego1 łyżka
tymianku1 łyżka
majeranku5 ziarenek
ziela angielskiego2-3
liście laurowesól,
pieprz,
papryka słodkaFasolę zalać zimną
wodą i zostawić na noc. Na następny dzień zagotować
fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i odrobinę
soli. Gotować do miękkości.
Kiełbasę i
boczek pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu, do momentu kiedy całość się mocno zarumieni. Dodać
cebulę pokrojoną w kostkę i
czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać
majeranek i
tymianek oraz trochę
soli (nie za dużo).Dodać wszystko do ugotowanej
fasoli, łącznie z
przecierem pomidorowym. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku
cukrem,
solą,
pieprzem i
słodką papryką.Smacznego!