Wykonanie
Uwielbiam omlety, bo można się nimi najeść do syta.
Kasza jaglana to nie tylko zdrowy dodatek, ale również wypełniacz, który poprawia smak i strukturę naszego omleta - oczywiście na lepsze! Dziś przedstawiam wam pomysł na omlet, którym spokojnie najedzą się 2 osoby. Dodatki w postaci
mozzarelli i
szpinaku nadają mu charakteru.
Składniki:- 3/4 - 1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej- 2 garście
świeżego szpinaku- 4
jajka-
mozzarella-
sól-
pieprz-
oliwaPrzygotowanie:1.
Szpinak myjemy, a następnie podsmażamy na rozgrzanej
oliwie, do momentu, gdy znacznie zmniejszy swoją objętość i odparuje z niego
woda.2. Do miski wybijamy 4
jajka i dokładnie mieszamy, dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną,
sól oraz
pieprz.3. Wymieszane
jajka wylewamy na
szpinak, ale nie mieszamy.
Szpinak powinien być pod omletem.4. Smażymy pod przykryciem do momentu aż
jajka zaczną przypominać omlet. To konieczne, ponieważ omlet trzeba przekręcić, aby był dobrze wypieczony.5. Przekręcamy omlet. Ja zrobiłem to wyrzucając go na talerz i z powrotem wrzucając na patelnię. Po przekręceniu cały przypieczony
szpinak będzie na górze. :)6. Na
szpinak kładziemy pokrojone plastry
mozzarelli. Omlet smażymy jeszcze przez chwilę do momentu, aż
ser się rozpuści. Nie martwcie się, jeżeli omlet się trochę rozwali przy przekręcaniu. To normalne. ;)