Wykonanie
Pyszna pizza, na cienkim i chrupiącym cieście. Klasyczna margherita z dodatkiem
świeżego szpinaku, czyli moje ulubione smaki :)Przy okazji warto wtrącić historię tej znanej na całym świecie pizzy. Pierwsza, współczesna wersja powstała w 1889 roku, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabudzka odwiedziła Neapol. Tamtejszy piekarz - Raffaelle Esposito przygotował dla niej specjalną potrawę - pizzę z
pomidorami,
mozzarellą i
bazylią, które reprezentowały barwy narodowe Włoch. Na cześć władczyni Esposito nazwał ją mergherita, a danie stało się symbolem Italii.
Składniki dla 2 osób:ciasto i pulpa:znajdziecie np tutaj:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/search/label/pizza
mozzarella w kulce,
świeży szpinak,
oliwa,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:Ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej
sos pomidorowy i starta na tarce o grubych oczkach
mozzarellę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni na 15-20 minut.Po wyjęciu posypujemy liśćmi
szpinaku i polewamy
oliwą, od razu podajemy!
Buon appetito!