ßßß Cookit - przepis na PIZZA CON SPINACI E MOZZARELLA

PIZZA CON SPINACI E MOZZARELLA

nazwa

Wykonanie

Pyszna pizza, na cienkim i chrupiącym cieście. Klasyczna margherita z dodatkiem świeżego szpinaku, czyli moje ulubione smaki :)
Przy okazji warto wtrącić historię tej znanej na całym świecie pizzy. Pierwsza, współczesna wersja powstała w 1889 roku, kiedy królowa Włoch Małgorzata Sabudzka odwiedziła Neapol. Tamtejszy piekarz - Raffaelle Esposito przygotował dla niej specjalną potrawę - pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, które reprezentowały barwy narodowe Włoch. Na cześć władczyni Esposito nazwał ją mergherita, a danie stało się symbolem Italii.
Składniki dla 2 osób:
ciasto i pulpa:
znajdziecie np tutaj:
http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/search/label/pizza
mozzarella w kulce,
świeży szpinak,
oliwa,
sól,
świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej sos pomidorowy i starta na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni na 15-20 minut.
Po wyjęciu posypujemy liśćmi szpinaku i polewamy oliwą, od razu podajemy!
Buon appetito!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/05/pizza-con-spinaci-e-mozzarella.html