Wykonanie
Dobrze pamiętałem, że ta
sałatka przewinęła się już kiedyś na tym blogu. :) Był to wariant z
granatem . Dziś będzie klasyczna arabska
sałatka tabbouleh, ale z
kaszą jaglaną. Oryginalnie
sałatkę tę przyrządza się z
kaszą bulgur, ale kto zabroni spróbować z jaglaną? :PDodam jeszcze tylko, że
sałatka jest pyszna i orzeźwiająca i na pewno będzie smakować każdemu, kto po nią sięgnie. Samo jej przygotowanie to banał.
Składniki:- 3/4 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 2
czerwone papryki albo jedna duża- 1
ogórek- 3 ząbki
czosnku- pęczek
natki pietruszki- ew. pęczek
szczypioru- ok. 20 listków
mięty- ok. 5 łyżek
oliwy z oliwek- 4
pomidory- sok z 1/2
cytryny (może być więcej)- 1/2 łyżeczki
cynamomu-
sól-
pieprzSposób przygotowania:Gotujemy
kaszę jaglaną . O tym jak ugotować
kaszę jaglaną pisałem tutaj. :)
Papryki,
ogórka,
pomidory kroimy w małą kostką.Siekamy
natkę pietruszki,
miętę oraz opcjonalnie -
szczypior i dodajemy do ww. warzyw.
Czosnek przeciskamy bez praskę i mieszamy z powstającą
sałatką.Do sałatki dodajemy wystudzoną
kaszę jaglaną.Wyciskamy sok z połówki
cytryny i skrapiamy nim całość.Przyprawiamy
cynamonem,
pieprzem solą.Polewamy
oliwą z oliwek i mieszamy, aż wszystkie smaki się połączą.