Wykonanie
Danie z cyklu „Podróże kulinarne”. Dzisiaj zapraszam na Bliski Wschód i przedstawiam Hummus, czyli pastę z
ciecierzycy i
sezamu.Do przygotowania tego dania skłonił mnie konkurs prowadzony przez Annę na jej blogu Polskie South Beach, a inspiracje pochodzą z tej strony.Uwaga :)Hummus tradycyjnie podaje się rozsmarowany na talerzyku, posypany
natką i
słodką papryką oraz polany
oliwą z oliwek. Jest to typowa przystawka jaka podawana jest na początku posiłków jako dodatek do
chlebków pita.Ja dzisiaj proponuję wersję bez
pieczywa, dzięki temu jest ona absolutnie zgodna z zasadami diety mojego
Męża oraz wszystkich diet opartych na produktach o niskim IG (więcej na ten temat przeczytacie w zakładce „O blogu” i „Harmonogram diety”).Przedstawiam dwie propozycje: tradycyjny hummus serwowany w
pomidorowych „kubeczkach”, oraz hummus
paprykowy podawany w
ogórkowych „kubeczkach”.Składniki:Hummus1 puszka
ciecierzycy (lub 1-2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy)1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini1-2 ząbki
czosnku3-4 łyżki
oliwy z oliwek2-3 łyżki
soku z cytrynySól i
pieprzDodatkowo:posiekana
natka pietruszkisłodka papryka (do dekoracji)1
czerwona paprykapomidorki koktajlowe
ogórkiszczypiorek (do dekoracji)Wykonanie:Przygotować hummus. Odłożyć kilka ziarenek
ciecierzycy do dekoracji a resztę wrzucić do blendera. Dołożyć 1 łyżkę pasty sezamowej,
czosnek, 2 łyżki
oliwy, ¼ łyżeczki
soli, dużą szczyptę
pieprzu oraz 2 łyżki
soku z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Spróbować i według gustu doprawić większą ilością pasty sezamowej,
oliwy,
soli,
pieprzu,
czosnku i
soku z cytryny.Pasta musi
mieć konsystencję bardzo gęstego i gładkiego kremu.Pastę rozsmarować grubą warstwą na talerzu. Posypać
słodką papryką i posiekaną
natką pietruszki. Udekorować całymi ziarenkami
ciecierzycy i polać 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek.
Uwaga: Ja gotowy hummus podzieliłam na dwie części. Pierwszą pozostawiłam w formie tradycyjnej, a częścią napełniłam „kubeczki”
pomidorowe. Drugą zmiksowałam z upieczoną
papryką i podawałam w „kubeczkach”
ogórkowych.
HUMMUS
PAPRYKOWYPaprykę opiec w piekarniku (aż skórka zbrązowieje). Włożyć do miski i szczelnie przykryć. Gdy przestygnie zdjąć skórkę i usunąć pestki.*Uwaga: Przyznaję, że uwielbiam pieczoną
paprykę ze zdjętą skórką tak samo mocno jak nienawidzę opiekania
papryki i żmudnego usuwania z niej skórki! W związku z tym ilekroć w przepisie pojawia się „pieczona
papryka bez skórki” używam gotowego produktu ze słoika (np. firmy Rolnik).Około ½ humusu przygotowanego według przepisu powyżej zmiksować na jednolity krem z dodatkiem upieczonej
papryki. Podawać w wydrążonych cząstkach
ogórków, ozdobiony
szczypiorem.Smacznego :)