Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju
mies i ryb, a
moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam!
Składniki:3 dojrzałe
pomidory1
ogórek wężowy1 mała
czerwona cebulapół puszki
ciecierzycy2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki posikanej świeżej
mięty1 ząbek
czosnku przeciśniętego przez praskę
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ogórka i
pomidory pokroić w niedużą kostkę,
cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawic
sola i
pieprzem. Podawać schłodzoną.Salatke dodaje do akcji kulinarnych
Warzywa Straczkowe oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku .
Smacznego!