Wykonanie
Kotlety, ale trochę inne, bo nie smażone na
oleju, a pieczone w piekarniku. Oczywiście wersja ze smażeniem również wchodzi w grę i kotlety na pewno smakują wybornie również prosto z patelni. Przepis został podpatrzony na blogu kaszaprodżekt . Za sprawą takich przypraw jak
kminek i
kolendra, kotlety nabierają bardzo oryginalnego smaku. Pamiętajcie, że do momentu gdy
kasza jest ciepła, do kotletów nie trzeba dodawać
jajka. Jeśli jednak jaglanka wystygnie, wskazane jest dodanie
jajka, by można ją było lepiej uformować.
Potrzebujemy:1 szklanka
kaszy jaglanejpłaska łyżeczka
soli1/2 szklanki
zielonej soczewicy3 łyżki
oleju2 posiekane
cebule1/3 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki zmielonego kuminu lub
kminku1 łyżeczka zmielonych nasion
kolendry1/2 łyżeczki łagodnej
papryki w proszkuduża szczypta
chili w proszkugarść posiekanej naci
pietruszkitarta bułka lub mielone
płatki owsiane do obtoczenia opiekanek
Soczewicę opłukać na sitku, zalać
wodą, dodać dwa
liście laurowe oraz po dwa ziarenka
czarnego pieprzu i
ziela angielskiego. Gotować do miękkości, około 30 minut, po czym osączyć na sitku. Wyjąć
przyprawy.
Kaszę sparzyć wrzątkiem, opłukać pod bieżącą
wodą na sitku, przełożyć do garnka. Zalać 2 szklankami
wody, dodać 1 łyżkę
oleju i
sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, nie mieszając.
Cebule podsmażyć na
oleju.Gorącą
kaszę wymieszać z
przyprawami,
soczewicą, podsmażoną
cebulą i nacią
pietruszki. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.Formować w dłoniach opiekanki, obtaczać w
bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na patelni lub opiekać w piekarniku. Podawać z surówką.