ßßß
wegańska bezglutenowa(3-4 porcje)- 1/4 szklanki cieciorki- 3 nieduże cebule- 3 ząbki czosnku- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy- 2 puszki pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 2 marchewki- 1 łyżeczka kurkumy- 1 płaska łyżka wędzonej papryki (jeśli nie mamy, użyjmy słodkiej)- 3/4 szklanki zielonej soczewicy- sól, pieprz- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)- do podania: świeża kolendra lub pietruszkaCieciorkę moczę przez min. 12 h. Następnie płuczę i gotuję ok. 1 h w osolonej wodzie.W wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebule pokrojone w ćwiartki. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku oraz kumin. Całość zalewam pomidorami i dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewki, kurkumę, wędzoną paprykę, zieloną soczewicę, ugotowaną wcześniej cieciorkę, sól i pieprz. Całość duszę pod przykryciem 40-60 min. Gotowe podaję z posiekaną kolendrą lub pietruszką.Smacznego!