ßßß
wegańska bezglutenowa(3 porcje)- 1 duża pokrojona w kostkę cebula- 2 poszatkowane ząbki czosnku- 1 duży pomidor malinowy- 1 puszka pomidorów - 400 g- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka mielonej kolendry- 1 łyżeczka wędzonej papryki- 1 łyżka sosu sojowego Tamari- szczypta gałki muszkatołowej- 3/4 szklanki zielonej soczewicy - namoczonej przez noc- 2 garście świeżego młodego szczawiu- 250 g tofu - ekologicznego z dodatkiem pomidorów i bazylii, pokrojonego w kostkę i zamarynowanego ok. 30 min w 2 łyżkach sosu sojowego Tamari- sól, pieprz- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)- do przybrania: kilka listków młodego szczawiuW wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Kiedy i one się usmażą, wrzucam pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszam. Chwilę smażę.Dodaję przyprawy, sos sojowy, soczewicę i pomidory z puszki. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 20-25 min.Ok. 5 min przed końcem duszenia dodaję umyty, osuszony młody szczaw.W międzyczasie patelni rozgrzewam olej i wrzucam na nie tofu. Podsmażam je na rumiano.Soczewicę próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Gotową nakładam na talerze. Na samej górze układam usmażone tofu i listki młodego szczawiu.Smacznego!