ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Po spróbowaniu
nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu.
Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący.
Połączenie tylu składników dało niesamowity smak.
Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
250 g kiszonej kapusty
garść suszonych leśnych grzybów
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 ml passaty
około 250 g suszonych pomidorów
4 szt.wędzonych śliwek
kawałek papryczki chilli
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól i pieprz
olej
bułka tarta
Przygotowałam składniki.
Ugotowałam kaszę jaglaną.
Zacznijmy od podsmażenia na oleju pokrojonej cebulki.
Lekko ją posoliłam i dodałam starty czosnek.
W międzyczasie namoczyłam we wrzątku suszone grzyby.
Odcisnęłam je i dodałam do cebuli
wraz z papryczką chilli.
Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki.
Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę.
Następny składnik to kiszona kapusta.
Ona również powędrowała do garnka.
Kolej na suszone pomidory.
Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione.
Wszystko zalałam przecierem pomidorowym.
Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę.
Na koniec dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Wymieszałam.
W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i obsypałam tartą bułką.
Przełożyłam do niej masę na pasztet.
Piekłam go przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Przepis zaczerpnęłam z bloga vegenerat-biegowy.blogspot.com
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2016/02/pasztet-z-kasza-jaglana-kiszona-kapusta.html