Wykonanie
Dziś na obiad coś pysznego, wegetariańskiego i bardzo zdrowego - pieczone
papryki faszerowane
kaszą jaglaną ze
szpinakiem w towarzystwie
suszonych pomidorków i
chili. Przepis na to danie pochodzi z tego bloga . Ja nieco go zmodyfikowałam, m.in dodając kaloryczny
żółty ser:)
Składniki:- 3 kolorowe
papryki- ok. 100 g
kaszy jaglanej- 500 g
mrożonego szpinaku- 4 ząbki
czosnku- kilka
pomidorków suszonych- mały kawałek
papryczki chili lub
chili suszone- garść startego
żółtego sera-
sól,
pieprz do smaku
Kaszę ugotowałam w wodzie, można ugotować ją w
mleku tak jak w pierwotnym przepisie.
Kaszę należy gotować na małym ogniu aż wchłonie płyn, mieszając co chwilę.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2, 3 łyżki
oliwy z
suszonych pomidorków, podsmażamy na niej posiekany drobno
czosnek, ale uważamy żeby go nie przypalić. Dodajemy kawałek posiekanej
papryczki chili i pokrojone
suszone pomidory, podsmażamy chwile i wrzucamy
szpinak. Dusimy przez chwilę, następnie mieszamy z ugotowaną
kaszą jaglaną i przyprawiamy wedle uznania. Opcjonalnie dodajemy
starty ser do farszu.Przekrojone wzdłuż
papryki, z których należy usunąć białe błonki i gniazda nasienne, nadziewamy farszem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ja swoje
papryki piekłam około 45 minut. 15 minut przed końcem wierzch posypałam pozostałym
startym serem.
Papryki wyszły naprawdę smaczne, smakowały nawet mojemu mięsożernemu mężowi :)