Wykonanie
Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych
pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych
pomidorów z dodatkiem
czosnku i
cebuli (również pieczonych) oraz świeżej
bazylii i odrobiny słodkiej
śmietanki.Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z
bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej
makaron (polecam pełnoziarnisty) lub
ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy
pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu
pomidory malinowe.Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1,2 kg dojrzałych
pomidorów (polecam
malinowe)1 średnia główka
czosnku1 średnia
cebula3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie, jeśli
pomidory są mniej słodkie)1/3 szklanki słodkiej
śmietankigarść liści
bazyliisólświeżo zmielony
czarny pieprzDODATKOWO:1 litr
bulionu warzywnego lub (składniki na domowy
bulion):1 litr
wody2 średnie
marchewki1 mała
pietruszkakawałek
selera5 cm kawałek
poraWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Pomidory nakrój lekko od dołu na krzyż, polej wrzątkiem, zostaw na kilka minut i obierz ze skóry. Przekrój je na pół, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jeszcze na ćwiartki. Przełóż je na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz ze skórki, pokrój w ósemki, dodaj do
pomidorów.
Czosnek w łupinach również do nich dorzuć. Polej całość
oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut .W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego
bulionu warzywnego, zagotuj
wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki
marchewkę,
pietruszkę,
seler pokrojony w paseczki,
por w kawałku. Gotuj
wywar do momentu, aż wyjmiesz
pomidory z piekarnika.Upieczone
pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z
cebula do
wywaru,
czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy.Dosyp listki
bazylii, dodaj
sól,
pieprz do smaku, mieloną
paprykę,
masło,
cukier i słodką
śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem.Podawaj zupę z
bagietka,
ryżem lub
makaronem. Gotowe! Smacznego!