Wykonanie
Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych
pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona
śmietanką. Pycha :)Składniki:
1,5 kg dojrzałych
pomidorów3-4 skrzydełka z
kurczaka2
marchewki1
pietruszka korzeńkawałek
selera1 mały
por1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2 łyżeczki
cukrukilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprzokoło 3 litry
wody2 łyżki
śmietany 18%Przygotowanie:
Mięso zalewamy
wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (
marchewki,
pietruszka,
seler,
por) i wrzucamy
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie
wywar.W tym czasie obieramy
czosnek i
cebulę i drobno siekamy.
Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy
cebulę i
czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy
pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.
Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach
pomidory. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
cukrem i dodajemy
śmietanę.Podajemy z
makaronem lub
ryżem.Smacznego :)