Wykonanie
Homemade tomato soup - scroll down for EnglishDomowa pomidorowa. Co tak lubię w tej zupie?
Pomidor! Dlaczego jest taka wyjątkowa?
Pomidor! Niby
banalna rzeczy, niby oczywisty przepis. Dla mnie to jednak cały rytuał gotowania "od podstaw" wspaniałej pomidorowej zupy na
kurczaku oraz całym bukiecie jarzyn i naturalnych dodatków. Ot co!
Pomidor :)
Składniki:około 2 l
wodykorpus
kurczaka + 2 skrzydełka lub 2 ćwiartki z
kurczaka3-5 ziaren
ziela angielskiego1-2
liście laurowe1 płaska łyżka
soli2-3
marchewki, obrane i pokrojone w talarki lub wedle uznania1
pietruszka, obrana (można pokroić)kawałek
selera obrany1 mała
cebula, obranaopcjonalnie: liść
pora, 2-3 ząbki
czosnku1 kartonik
przecieru pomidorowego (500 g) lub
pomidory z puszki zmiksowane3 pełne łyżki
śmietany 18% (12% też się nada)
pieprz,
sól do doprawienia
makaron lub
ryż do podania i ewentualnie posiekana
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Kurczaka umieścić w garnku, zalać
wodą, posolić, wrzucić
liście laurowe i
ziele angielskie, zagotować i gotować na wolnym ogniu przynajmniej 30 a najlepiej 45 minut (im dłużej tym więcej smaku). Następnie dodać
marchew,
pietruszkę,
seler,
cebulę, liść
pora.
Czosnek wrzucić nieco później. Całość gotować około 15-20 minut - do miękkości
marchewki. Na tym etapie można usunąć liście
pora i
cebulę, a także wyjąć części
kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić
mięso od kości.W międzyczasie można kontynuować przyrządzanie zupy.Do
wywaru wlać
przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Kolejny krok to zabielenie zupy.
Śmietanę nałożyć do miseczki (lub kubka), do której stopniowo należy dodawać po łyżce gorącej zupy, za każdym razem mieszając. Chodzi o nadanie
śmietanie odpowiedniej temperatury, żeby nie doznała szoku termicznego i się nie zwarzyła. Gdy mieszanka jest już ciepła wlać do zupy, zamieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić oddzielone od kości
mięso z kurczaka. Doprawić zupę
solą i
pieprzem do smaku. Posypać posiekaną
natka pietruszki. Podawać z ulubionym
makaronem - u mnie
makaron z semoliny z pszenicy durum lub z
ryżem. Smacznego!
HOMEMADE TOMATO SOUPIngredients:about 2 l water1 chicken carcass with wings or 2 chicken tights (with sticks)3-5 allspice berries1-2 bay leaves1 tablespoon salt2-3 carrots peeled and sliced1 root parsley peeleda piece of celeriac (about a quarter of the whole root is just
fine)1 small/medium onion, peeledoptional: a piece leek leaf, 2-3 garlic cloves peeledabout 500 g of tomato puree or canned tomatoes, blended3 spoons of sour cream (18% fat is
fine)pepper, salt - to tasteto
serve: pasta or rice, chopped parsley leaves if you likePreparation:Put chicken parts in a medium stock pot, add water, salt, allspice and bay leaves. Bring it to boil and cook on a low heat for about 30-45 minutes (longer is better, longer is
more flavor). Add carrots, root parsley, celeriac, onion and leek leaf (if using). Cook for about 15-20 longer (until carrot if soft). You can now remove onion and leek leaf. Remove chicken parts, cool them for a couple of minutes and divide meat from bones. Add tomato puree to the chicken broth, and garlic cloves now if using. Bring it to the boil and cook for 3
more minutes. Put the sour cream into a bowl or a cup. Add one tablespoon of tomato soup to the cream and mix, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream is warm. Then
pour the cream mixture into the pot, mix, bring it to the boil and turn off the heat. Add cooked chicken meat, add salt and pepper to taste.
Serve with pasta or rice. Sprinkle with chopped parsley leaves if you like.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)