ßßß Cookit - przepis na Moja ulubiona zupa pomidorowa

Moja ulubiona zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Homemade tomato soup - scroll down for English
Domowa pomidorowa. Co tak lubię w tej zupie? Pomidor! Dlaczego jest taka wyjątkowa? Pomidor! Niby banalna rzeczy, niby oczywisty przepis. Dla mnie to jednak cały rytuał gotowania "od podstaw" wspaniałej pomidorowej zupy na kurczaku oraz całym bukiecie jarzyn i naturalnych dodatków. Ot co! Pomidor :)
Składniki:
około 2 l wody
korpus kurczaka + 2 skrzydełka lub 2 ćwiartki z kurczaka
3-5 ziaren ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1 płaska łyżka soli
2-3 marchewki, obrane i pokrojone w talarki lub wedle uznania
1 pietruszka, obrana (można pokroić)
kawałek selera obrany
1 mała cebula, obrana
opcjonalnie: liść pora, 2-3 ząbki czosnku
1 kartonik przecieru pomidorowego (500 g) lub pomidory z puszki zmiksowane
3 pełne łyżki śmietany 18% (12% też się nada)
pieprz, sól do doprawienia
makaron lub ryż do podania i ewentualnie posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka umieścić w garnku, zalać wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, zagotować i gotować na wolnym ogniu przynajmniej 30 a najlepiej 45 minut (im dłużej tym więcej smaku). Następnie dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulę, liść pora. Czosnek wrzucić nieco później. Całość gotować około 15-20 minut - do miękkości marchewki. Na tym etapie można usunąć liście pora i cebulę, a także wyjąć części kurczaka, poczekać chwilę aż ostygną i oddzielić mięso od kości.
W międzyczasie można kontynuować przyrządzanie zupy.
Do wywaru wlać przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Kolejny krok to zabielenie zupy. Śmietanę nałożyć do miseczki (lub kubka), do której stopniowo należy dodawać po łyżce gorącej zupy, za każdym razem mieszając. Chodzi o nadanie śmietanie odpowiedniej temperatury, żeby nie doznała szoku termicznego i się nie zwarzyła. Gdy mieszanka jest już ciepła wlać do zupy, zamieszać, zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić oddzielone od kości mięso z kurczaka. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ulubionym makaronem - u mnie makaron z semoliny z pszenicy durum lub z ryżem. Smacznego!
HOMEMADE TOMATO SOUP
Ingredients:
about 2 l water
1 chicken carcass with wings or 2 chicken tights (with sticks)
3-5 allspice berries
1-2 bay leaves
1 tablespoon salt
2-3 carrots peeled and sliced
1 root parsley peeled
a piece of celeriac (about a quarter of the whole root is just fine)
1 small/medium onion, peeled
optional: a piece leek leaf, 2-3 garlic cloves peeled
about 500 g of tomato puree or canned tomatoes, blended
3 spoons of sour cream (18% fat is fine)
pepper, salt - to taste
to serve: pasta or rice, chopped parsley leaves if you like
Preparation:
Put chicken parts in a medium stock pot, add water, salt, allspice and bay leaves. Bring it to boil and cook on a low heat for about 30-45 minutes (longer is better, longer is more flavor). Add carrots, root parsley, celeriac, onion and leek leaf (if using). Cook for about 15-20 longer (until carrot if soft). You can now remove onion and leek leaf. Remove chicken parts, cool them for a couple of minutes and divide meat from bones. Add tomato puree to the chicken broth, and garlic cloves now if using. Bring it to the boil and cook for 3 more minutes. Put the sour cream into a bowl or a cup. Add one tablespoon of tomato soup to the cream and mix, keep adding soup to the cream, spoon by spoon, until the cream is warm. Then pour the cream mixture into the pot, mix, bring it to the boil and turn off the heat. Add cooked chicken meat, add salt and pepper to taste. Serve with pasta or rice. Sprinkle with chopped parsley leaves if you like.
Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/04/moja-ulubiona-zupa-pomidorowa.html