Wykonanie
Nadeszły szare dni i mroźne noce zwiastujące nadejście
pory roku, którą można albo kochać albo nienawidzić. Wracając do domu o niczym tak człowiek nie marzy jak zaszyć się pod kołdrą z ciepłą
herbatą i już nie wychodzić. Ale nasz organizm również potrzebuje witamin, więc warto czasem zastąpić
herbatę, pyszną, pełną witamin zupą. I to nie byle jaką, a
pomidorową!
Składniki:1,5l
wody5 dużych
pomidorów2
cebule4 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwek3
marchewkipor,
seler,
pietruszkaporcja rosołowapuszka
pomidorów (lub przecier w kartoniku)3
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegomielona
ostra paprykałyżka suszonego
lubczykusólpieprz czarnyNa początku przygotowujemy
bulion. Do garnka z zimną
wodą wrzucić przygotowaną porcję rosołową. Kiedy
woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zebrać tzw.szumowiny przy pomocy małego sitka. Następnie wrzucić umyte i obrane
marchewki,
por,
seler,
pietruszkę oraz
liście laurowe i
ziele angielskie. Garnek częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu (
marchewka musi być miękka). W międzyczasie na patelnię wlać
oliwę. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki
pomidory, pokrojoną w kostkę
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek (Najlepiej zalać umyte
pomidory wrzątkiem i odczekać chwilę, dzięki
czemu skórka będzie ładnie odchodzić). Smażyć ok.15 min (po ok. 8 minutach przykryć patelnię przykrywką). Z
bulionu wyjąć
mięso,
liście laurowe,
ziele angielskie i
por (można też ją wcześniej pokroić, wtedy nie trzeba wyciągać) i dodać odpowiednio podsmażone składniki (
pomidory muszą być miękkie). Następnie dodać też
pomidory z puszki i
przyprawy. Całość zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło, najlepiej z
pieczywem czosnkowym lub paluszkami chlebowymi oraz łyżeczką
śmietany :)
"Jesienią zawsze myślę o latachTak starych, jak te kamienice.."