Wykonanie
Moja wersja
ryby po grecku – zależało mi na tym, aby mogła ją jeść również moja córeczka. Jest więc zdrowo i lekko.
Składniki6
filetów z dorsza (mogą być mrożone)4
marchewki2
pietruszki1/4
seleraPor (tylko biała część)
Cebula2 puszki
pomidorów krojonych
OliwaSól, odrobina
słodkiej paprykiPrzygotowanie
Rybę ugotuj na parze – możesz użyć nakładki na garnek (polecam te z Ikei!), albo specjalnego urządzenia. Wystarczy 15 minut. Równie dobrze możesz zawinąć filety w folię aluminiową (każdy osobno) i piec również 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pora i obraną
cebulę posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Rozgrzej na patelni odrobinę
oliwy, wrzuć warzywa,
pomidory z puszki i 1/2 szklanki
wody.Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną – około 30 minut.Dopraw
solą i
słodką papryką. Podawaj na ciepło lub zimno.Posypałam
rybę odrobiną
cieciorki z puszki (z racji szykowania wegańskiego odpowiednika), ale nie jest to obowiązkowe połączenie.Smacznego!