ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Moja wersja ryby po grecku – zależało mi na tym, aby mogła ją jeść również moja córeczka. Jest więc zdrowo i lekko.
Składniki
6 filetów z dorsza (mogą być mrożone)
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
Por (tylko biała część)
Cebula
2 puszki pomidorów krojonych
Oliwa
Sól, odrobina słodkiej papryki
Przygotowanie
Rybę ugotuj na parze – możesz użyć nakładki na garnek (polecam te z Ikei!), albo specjalnego urządzenia. Wystarczy 15 minut. Równie dobrze możesz zawinąć filety w folię aluminiową (każdy osobno) i piec również 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pora i obraną cebulę posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć warzywa, pomidory z puszki i 1/2 szklanki wody.
Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną – około 30 minut.
Dopraw solą i słodką papryką. Podawaj na ciepło lub zimno.
Posypałam rybę odrobiną cieciorki z puszki (z racji szykowania wegańskiego odpowiednika), ale nie jest to obowiązkowe połączenie.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/23/ryba-po-grecku