Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięso mielone wołowe 500 gramów
pomidory konserwowe 400 gramów
oregano 1 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
szpinak 750 gramów
ser ricotta 250 gramów
twarożek 250 gramów
jajka 2 sztuk
parmezan 50 gramów
bazylia 2 pęczeklazanie 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa 2 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczoną
cebule i
czosnek posiekać.
Cebulę i połowę
czosnku zeszklić na łyżce
oliwy, dodać
mięso i usmażyć, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone na kawałki
pomidory wraz z
sokiem,
oregano,
listkiem laurowym. Oprószyć
solą oraz
pieprzem i dusić na małym ogniu 30 minut. Oczyszczony
szpinak pokroić oraz podsmażyć z resztą
czosnku i
oliwy. Oprószyć
solą oraz
pieprzem.
Ricottę wymieszać z
twarożkiem,
jajkami i 1/3 startego
parmezanu, przyprawić gałką,
sola oraz
pieprzem. Oczyszczoną
bazylie pokroić na paski i wymieszać z masą
serową. Formę do zapiekania wysmarować
masłem, na dnie położyć 2-3 plastry lazanii i układać na nich kolejno warstwy
mięsa,
szpinaku i
twarogu. Czynność powtarzać,aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa
mięsa. Posypać resztą startego
parmezanu i ułożyć na nim kawałki
masła. Piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać od razu po upieczeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: tygrysia26Data: 2010-09-11podoba mi sie ten przepisAutor:
JagodaData: 2010-04-26Tzw. Lasagne Verde bardzo popularne w USA i przepyszne ;DDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: