Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
makaron rurki 400 gramów
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory pokrojone pelati 1 puszka
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
parmezan 100 gramów
oliwki marynowane 4 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbkilistki
bazylii 3,5 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną
cebulę posiekać i zeszklić na
oleju, dodać
mięso i zrumienić. Wlać
wino. Wymieszać z
pomidorami z zalewa, pokrojonymi
oliwkami i 2 łyżkami posiekanej
bazylii. Dusić jeszcze 5 minut. Doprawić rozgniecionym
czosnkiem,
tymiankiem, mielona
papryka oraz
sola i
pieprzem.Żaroodporne naczynie posmarować
masłem, włożyć
makaron i dodać
mięso.
Makaron wymieszać z sosem, a wierzch posypać
startym serem. Zapiekać ok. 25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. Posypać resztą posiekanej
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: