ßßß Cookit - przepis na Zapiekane rurki po bolońsku

Zapiekane rurki po bolońsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron rurki 400 gramów
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory pokrojone pelati 1 puszka
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
parmezan 100 gramów
oliwki marynowane 4 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
listki bazylii 3,5 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i zrumienić. Wlać wino. Wymieszać z pomidorami z zalewa, pokrojonymi oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić jeszcze 5 minut. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, mielona papryka oraz sola i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, włożyć makaron i dodać mięso. Makaron wymieszać z sosem, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. Posypać resztą posiekanej bazylii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10719/Zapiekane-rurki-po-bolonsku