Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
makaron rurki 400 gramów
mięso wołowe mielone 300 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory konserwowe 1 puszka
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
papryka zielona 100 gramów
oliwki marynowane 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbkilistki
bazylii 4 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ugotować
makaron w/g przepisu na opakowaniu i osączyć. Oczyszczoną, posiekana
cebulę zeszklić na
oliwie. Dodać
mięso i smażyć razem, aż będzie brązowe. Wlać
wino, rozgniecione widelcem
pomidory razem z zalewą. Wymieszać z pokrojonymi w plasterki
oliwkami i 2 łyżkami posiekanej
bazylii. Dusić 10 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku zmiażdżonym
czosnkiem,
tymiankiem,
papryką,
sola oraz
pieprzem. Do wysmarowanej
masłem formy do zapiekania przełożyć
makaron oraz
mięsne ragout i delikatnie przemieszać. Startym
parmezanem posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach, aż
ser się roztopi. Reszta
bazylii posypać gotowe danie i podawać z
czerwonym winem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: