ßßß Cookit - przepis na Makaron po bolońsku

Makaron po bolońsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron rurki 400 gramów
mięso wołowe mielone 300 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory konserwowe 1 puszka
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
papryka zielona 100 gramów
oliwki marynowane 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
listki bazylii 4 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu i osączyć. Oczyszczoną, posiekana cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem, aż będzie brązowe. Wlać wino, rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą. Wymieszać z pokrojonymi w plasterki oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić 10 minut na małym ogniu. Mieszając, doprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, papryką, sola oraz pieprzem. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przełożyć makaron oraz mięsne ragout i delikatnie przemieszać. Startym parmezanem posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach, aż ser się roztopi. Reszta bazylii posypać gotowe danie i podawać z czerwonym winem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11616/Makaron-po-bolonsku