Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopłaty lazanii 500 gramówwarzywa dyniowate 1 kilogramów
pomidory konserwowe 1 puszka
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
mozzarella 200 gramów
oregano według uznania
bazylia według uznania
tymianek według uznania
masło 50 gramów
mąka 50 gramów
mleko 0,5 litrówgałka muszkatolowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Obrane warzywa pokroić w kostkę. oczyszczoną, posiekana
cebulę oraz
czosnek zeszklić na
oliwie. Dodać warzywa i smażyć 3 minuty, rozgniecione
pomidory (bez skórki)wraz z zalewa. Mieszając, doprawić do smaku
ziołami,
solą oraz
pieprzem i gotowac 5 minut. Rozpuszczone w rondlu
masło, oprószyć
mąką i mieszając, zasmażyć na biało. Zalać stopniowo zimnym
mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić gałką,
sola oraz
pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wlać trochę sosu, ułożyć płaty lazanii, posmarować je warstwa
dyniowego ragout, przykryć plasterkami
mozzarelli i polać sosem. Tak samo ułożyć kolejne warstwy. Ostatni płat polać resztą ragout i sosem. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach.Uwagi:Warzywa dyniowate:
patisony,
dynia,
cukinia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
MakaronemPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: