ßßß Cookit - przepis na Lazania z warzywami

Lazania z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
płaty lazanii 500 gramów
warzywa dyniowate 1 kilogramów
pomidory konserwowe 1 puszka
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
mozzarella 200 gramów
oregano według uznania
bazylia według uznania
tymianek według uznania
masło 50 gramów
mąka 50 gramów
mleko 0,5 litrów
gałka muszkatolowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Obrane warzywa pokroić w kostkę. oczyszczoną, posiekana cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać warzywa i smażyć 3 minuty, rozgniecione pomidory (bez skórki)wraz z zalewa. Mieszając, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i gotowac 5 minut. Rozpuszczone w rondlu masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na biało. Zalać stopniowo zimnym mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić gałką, sola oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wlać trochę sosu, ułożyć płaty lazanii, posmarować je warstwa dyniowego ragout, przykryć plasterkami mozzarelli i polać sosem. Tak samo ułożyć kolejne warstwy. Ostatni płat polać resztą ragout i sosem. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Warzywa dyniowate: patisony, dynia, cukinia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Makaronem
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11617/Lazania-z-warzywami