Wykonanie
Klasyczna wersja lazanii czyli Lazania bolonese z
mięsem w pomidorach,
sosem beszamelowym oraz
parmezanem. Z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i miękka, każdy kolejny kęs to rozkosz dla podniebienia.Składniki na sos bolonese:50 dag
mięsa mielonego wieprzowego (u mnie mielone z
karkówki)3 ząbki
czosnku2 małe
cebule1 puszka
pomidorów1 łyżka świeżego
tymianku1 łyżka świeżej
bazylii1 łyżka świeżego
oreganosol i
pieprzoliwaSkładniki na
sos beszamelowy:1/2 kostki dobrego
masła3 łyżki
mąki tortowej2 szklanki
mlekagałka muszkatołowasólPonadto:płaty
makaronu do lazanii10 dag
sera parmezan10 dag
sera goudaNa
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Do zeszklonej
cebuli dodajemy posiekany
czosnek. Wszystko smażymy około 30 sekund i dodajemy
mięso mielone, posiekany
tymianek, posiekaną
bazylię oraz posiekane
oregano. Dokładnie mieszamy i dusimy około 7 minut. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
pomidory z puszki i dusimy przez około 4 minuty. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem.W małym garnku roztapiamy
masło. Do roztopionego
masła dodajemy
mąkę cały czas mieszając najlepiej trzepaczką. Po około 40 sekundach do
mąki z
masłem dolewamy połowę
mleka, szybko i dokładnie mieszamy, żeby się nie porobiły grudki. Dolewamy resztę
mleka, cały czas mieszając. Gotujemy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrznych nie przerywając mieszania. Na końcu doprawiamy
sola i
gałką muszkatołową.Na tarce o drobnych oczkach trzemy obydwa rodzaje
sera. Po starciu
sery łączymy ze sobą.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu bolonese. Na to układamy płaty
makaronu. Na płaty
makaronu wylewamy 1/3
sosu beszamelowego dokładnie pokrywając
makaron. na sos nakładamy 1/3 sosu bolonese. Wszystko obsypujemy 1/3
startego sera. Na
ser układamy warstwę
makaronu , na
makaron kolejna porcję
sosu beszamelowy, na beszamel kolejna porcja sosu bolonese, a na bolonese kolejna porcja
sera. Na
ser płaty
makaronu. Na
makaron reszta
sosu beszamelowego. Na to reszta sosu bolonese. A na wierzch reszta
sera. Lazanie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Lazanie po upieczeniu odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!