ßßß Cookit - przepis na Lazania z porami

Lazania z porami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
płaty lazanii 12 sztuk
mięso mielone wołowe 500 gramów
pomidory w zalewie 2 puszka
listki bazylii 0,5 szklanek
listki oregano 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
Serek kremowy 300 gramów
pesto 1 sztuk
pory 2 sztuk
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W zimnej wodzie namoczyć lazanie. Na suchej patelni podsmażyć mięso, rozgniatając widelcem, dodać pomidory z zalewa i jeszcze chwile gotować. Dodać bazylię, oregano, rozgnieciony czosnek. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować jeszcze 5 minut. Serek kremowy wymieszać z pesto. Oczyszczone pory pokroić na paski i przesmażyć na oliwie. w natłuszczonym naczyniu do zapiekania o wymiarach 25x30 cm ułożyć 3 płaty lazanii i pokryć je warstwą sosu pomidorowego z mięsem oraz warstwą serka kremowego wymieszanego ze słoiczkiem pesto. Obie warstwy sosu przykryć kolejnymi 3 płatami lazanii, kolejna warstwa sosu i tak dalej, do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć pory. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Uwagi:
Jeśli nie mamy gotowego pesto, możemy zmiksować listki z 2 pęczków bazylii z pół szklanki oliwy oraz garstka pestek słonecznika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11500/Lazania-z-porami