Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopłaty lazanii 12 sztuk
mięso mielone wołowe 500 gramów
pomidory w zalewie 2 puszkalistki
bazylii 0,5 szklaneklistki
oregano 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
Serek kremowy 300 gramówpesto 1 sztuk
pory 2 sztuk
oliwa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:W zimnej wodzie namoczyć lazanie. Na suchej patelni podsmażyć
mięso, rozgniatając widelcem, dodać
pomidory z zalewa i jeszcze chwile gotować. Dodać
bazylię,
oregano, rozgnieciony
czosnek. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.
Serek kremowy wymieszać z pesto. Oczyszczone
pory pokroić na paski i przesmażyć na
oliwie. w natłuszczonym naczyniu do zapiekania o wymiarach 25x30 cm ułożyć 3 płaty lazanii i pokryć je warstwą
sosu pomidorowego z
mięsem oraz warstwą
serka kremowego wymieszanego ze słoiczkiem pesto. Obie warstwy sosu przykryć kolejnymi 3 płatami lazanii, kolejna warstwa sosu i tak dalej, do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć
pory. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Uwagi:Jeśli nie mamy gotowego pesto, możemy zmiksować listki z 2 pęczków
bazylii z pół szklanki
oliwy oraz garstka pestek
słonecznika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: