Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
makaron spaghetti 400 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
pomidory pelati, puszka 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 150 mililitrów
parmezan tarty 50 gramów
bazylia, gałązki 5 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
tymianek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę posiekać, a
marchewkę zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać
oliwę, włożyć
cebulę z marchwią i podsmażyć 3 minuty, mieszając. Zalać
winem i dusić ok. 10 minut.
Pomidory zmiksować wraz z zalewą, dodać razem z
kaparami do rondla, doprawić rozgniecionym
czosnkiem, posiekaną
bazylią,
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu 20 minut.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu. Posypać
parmezanem i wymieszać.
Makaron wyłożyć na talerze, udekorować listkami
bazylii i podawać.Uwagi:Jeśli
makaron po odcedzeniu nie przeleje się zimna
wodą, to sos będzie lepiej przylegał do nitek
makaronu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MakaronemKomentarze:Autor: pawlo1404Data: 2008-12-11Świetny przepis. POLECAM!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: