ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomakaron spaghetti 400 gramówcebula 2 sztukmarchewka 1 sztukpomidory pelati, puszka 1 sztukwino czerwone wytrawne 150 mililitrówparmezan tarty 50 gramówbazylia, gałązki 5 sztukkapary 2 łyżek stołowycholiwa 4 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkitymianek według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę z marchwią i podsmażyć 3 minuty, mieszając. Zalać winem i dusić ok. 10 minut. Pomidory zmiksować wraz z zalewą, dodać razem z kaparami do rondla, doprawić rozgniecionym czosnkiem, posiekaną bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu 20 minut.Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu. Posypać parmezanem i wymieszać.Makaron wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii i podawać.Uwagi:Jeśli makaron po odcedzeniu nie przeleje się zimna wodą, to sos będzie lepiej przylegał do nitek makaronu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MakaronemKomentarze:Autor: pawlo1404Data: 2008-12-11Świetny przepis. POLECAM!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: