Wykonanie
Cebularze na św. Walentego zrobiłam w kształcie
serc, na codzień mogą być tradycyjnie owalne. Co ważne ta wersja jest bezmleczna, rozczyn dla
drożdży robi się na wodzie. Można też zrezygnować z
jajka gdyż służy tu włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach
drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie.
Składniki:pół kubka ciepłej
wodyłyżeczka
drożdży instantpół łyżeczki
cukru2 szklanki
mąkiłyżka
olejuczubata łyżeczka
oreganoczubata łyżeczka
majerankułyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzujajko (można pominąć) na nadzienie: 4
cebule i 20 g
boczkuRozczyn: do ciepłej
wody wsypuję
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do
mąki dodaję
przyprawy,
olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od
spodu nie przykleiło podlewam trochę
oleju. Przykrywam ściereczką.Nadzienie: Kroję
cebule i podsmażam na
oleju, dodaję kawałki
boczku,
sól i
pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez
mięsa albo z dodatkiem innych warzyw.Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych
cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż. Odcinam od góry kształt litery v, resztę delikatnie koryguję palcami. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego
serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut.