Wykonanie
Słone ciasto
chlebowe wypełnione pyszną
cebulką.
Składniki:pół kubka ciepłej
wodyłyżeczka
drożdży instantpół łyżeczki
cukru2 szklanki
mąkiłyżka
olejuczubata łyżeczka
oreganoczubata łyżeczka
majerankułyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzujajko (można pominąć) na nadzienie: 4
cebuleRozczyn: do ciepłej
wody wsypuję
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do
mąki dodaję
przyprawy,
olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od
spodu nie przykleiło podlewam trochę
oleju. Przykrywam ściereczką.Nadzienie: Kroję
cebule i podsmażam na
oleju, można dodać kawałki
boczku lub startą
marchewkę,
sól i
pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez
mięsa albo z dodatkiem innych warzyw.Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego cebularza i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut.