Wykonanie
Ciastka w wersji wytrawnej.Składniki:pół szklanki ciepłej
wodypół łyżeczki
drożdży instantpół łyżeczki
cukru1 szklanka
mąkiłyżka
olejułyżeczka
majerankułyżeczka
solijajko (można pominąć)Rozczyn: do ciepłej
wody wsypuję
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do
mąki dodaję
przyprawy,
olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od
spodu nie przykleiło podlewam trochę
oleju. Przykrywam ściereczką.Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie
rybki wykrawam
ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni.
Ciastka smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut.