Wykonanie
Dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację.Składniki:pół kubka ciepłej
wodyłyżeczka
drożdży instantpół łyżeczki
cukru2 szklanki
mąkiłyżka
olejuczubata łyżeczka
oreganoczubata łyżeczka
majerankułyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzujajko (można pominąć) na nadzienie:
cebula,
brokuł,
paprykaRozczyn: do ciepłej
wody wsypuję
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do
mąki dodaję
przyprawy,
olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką
oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.Nadzienie: Kroję
cebulę i podsmażam na
oleju, dodaję pokrojonego
brokuła i
paprykę,
sól i
pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut.Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt
serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego
serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.
Polecam też ciasto z farszem
cebulowym i
mięsem w przepisie na. cebularz .