Wykonanie
Inspiracją do tego dania obiadowego są wspomnienia i to bardzo odległe.Składniki:-2 dkg
drożdży-200 ml ciepłej
wody-3 szklanki
mąki-1/2 łyżeczki
cukru-1/4 łyżeczki
soli-1
jajko-20 dkg wędzonego lub
surowego boczku-1/2
cebuli-ok. 150 ml
olejuBoczek kroimy w kostkę.
W drobną kostkę kroimy
cebulę.
Drożdże ucieramy z
cukrem, dodajemy 1/4
wody,2 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie na
oleju podsmażamy
boczek,
dodajemy
cebulęa kiedy
cebula się zeszkli zlewamy
olej na większą patelnię.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy
sól,
jajko,pozostałą
wodę, stopniowo
mąkę i zagniatamy ciasto (nie musi rosnąć).
Ciasto dzielimy na części
i dość cienko rozwałkowujemy.Kroimy na małe kwadraciki i pozostawiamy na stolnicy na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy
olej pozostały po smażeniu skwarek,układamy poduszeczki i smażymy z obu stron, na średnim ogniu,do lekkiego zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni, posypujemy skwarkami, dodajemy surówkę i smaczny obiad gotowy.
Smacznego!