Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 20 gramów
woda 1 szklanek
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
soczewica czerwona 1 szklanek
cebula 2 sztuk
ziemniaki 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wypłukaną
soczewicę zalać
wodą i odstawić na noc. Rano ugotować i odcedzić. Oczyszczona
cebule posiekać i zeszklić na
oleju. Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać, zmielić razem z
soczewicą i połączyć z
cebulą. Jedne
jajko ugotować na twardo i obrane posiekać oraz dodać do
cebuli. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Wbić surowe
jajko i wyrobić farsz.Z przesianej
maki,
drożdży, przegotowanej
wody,
soli oraz
cukru zagnieść ciasto. Rozwałkować i szklanka wyciąć krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu i zalepić, dociskając brzegi. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: