Wykonanie
3/4 szkl.
ryżu arborio, carnaroli lub innego włoskiego o okrągłych ziarnach. Nie używać
ryżu o skróconym czasie gotowania np.preboiled czy w torebkach, bo te nie wchłaniają sosu i słabo się kleją.3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku2
cebule2
papryki500g
borowików2 łyżki
masła klarowanego1/3 szkl.
wina białego2 łyżki gęstej
śmietany2szkl.
bulionusól,
pieprznatka pietruszkiCzosnek posiekać,
cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na
oliwie.Dorzucić pokrojone w paseczki
papryki, przesmażyć.Na osobnej patelni ,na
maśle przesmażyć
grzyby i połączyć z
papryką. Zdjąć z patelni.Teraz ,przepłukany i osączony
ryż smażymy na
oliwie aż się zeszkli, 5min.Zalać podgrzanym
winem i mieszając gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia
wina.Następnie porcjami wlewamy gorący
bulion i dalej gotujemy do wchłonięcia płynu.W połowie gotowania dodać
sos grzybowo paprykowy i dusimy aż
ryż będzie odpowiednio miękki, nie rozgotowany. Solimy i
pieprzymy.Do risotto z
grzybami nie powinno się dodawać
sera, wystarczy trochę gęstej
śmietany.Uwaga: jeżeli do gorącego
ryżu wlejemy zimne
wino i
bulion, to
ryż się zahartuje i nie wchłonie płynów, sosu.