Wykonanie
Jaka byłaby ze mnie fanka
makaronu, gdybym nie wrzucała tu co jakiś czas pysznych
makaronowych wariacji? Żadna. Fanką jestem ogromną, więc kolej na kokardki w kremowym aczkolwiek
ostrym sosie
śmietanowym :)Ostatnio, przy przygotowaniach
makaronu, nie rozstaje się z
winem i to całkiem dosłownie ;) Do smażenia dodaje
wino, podczas kucharzenia popijam
wino i do obiadu również podaję
wino ;) Ostatnio nawet moje ślinianki odmawiają posłuszeństwa i
kurczą się jak szalone w obawie przed cierpkim,
cytrusowy smakiem. Na szczęście nie dzieje się to za każdym razem. Ufff.A Wy lubicie dodawać
wino do potraw i popijać je do obiadu? Czy Wasze ślinianki też się buntują? Wolałabym nie być odosobnionym przypadkiem ;)Składniki (dla 2 osób):200 g
makaronu (u mnie kokardki)1 ząbek
czosnku posiekany w plasterki1
cebula drobno posiekana1/2
papryczki chilli drobno posiekana2 szczypt
papryki w proszku1/2 szklanki (125ml)
białego wina100ml
śmietanki 30%2 łyżki
jogurtu naturalnegonatka pietruszkisól,
pieprz1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oliwyPrzygotowanie:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuść
masło z dodatkiem
oliwy i zeszklij
cebulę doprawioną
solą. Dodaj
czosnek oraz
papryczkę chilli, smaż przez ok 2-3 minuty, a następnie zalej całość
winem. Po odparowaniu
alkoholu dodaj
śmietanę, a chwilę później
jogurt i zostaw na małym ogniu aby sos się zredukował i zgęstniał. Dopraw
papryką w proszku, a na sam koniec dorzuć posiekaną
natkę pietruszki.
Makaron przełóż na patelnie, zadbaj, aby każda kokarda 'utopiła' się w sosie, a następnie przełóż porcje na talerze. Podawaj gorące.Smacznego :)