Wykonanie
Kiedyś już pokazywałam Wam przepis na stroganoff z
grzybami a nawet stroganoff wg. Jamie'go.Dziś kolejna odsłona :) tym razem z boczniakami i
pieczarkami !Pyszna propozycja na obiad w mniej niż 30 minut !!Składniki :*
makaron lub
ryż dla dwóch osób,* 1 łyżka
masła,* 1 łyżka
oliwy z oliwek,* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* 400 g mixu
grzybów - ja użyłam dwóch rodzajów brązowych
pieczarek ( Portobello ichestnut) oraz boczników,* 100 ml
bulionu,* 60 ml
białego wina,* 150 ml kwaśnej
śmietany,*
sól,
pieprz,* 2 łyżki
natki pietruszki,Przygotowanie :
Makaron ugotuj wg zaleceń producenta i trzymaj w cieple ( najlepiej gdy wstawisz
wodę po zalaniu
grzybów bulionem).
Cebulę i
czosnek posiekaj a
grzyby pokrój w plasterki.Na patelni rozgrzej łyżkę
masła i łyżkę
oliwy, dorzuć posiekaną
cebulę, smaż 5 minut, dodaj
czosnek i
paprykę chwilkę przesmaż.Dodaj
grzyby i smaż na dużym ogniu przez kolejne pięć minut.Zalej
winem, zagotuj, dolej
bulion i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.Dodaj
śmietankę, dopraw
solą i
pieprzem, posyp
natką pietruszki.Podawaj z
makaronem.