Wykonanie
Pyszności! Obiecałam koleżankom, że zrobię i zrobiłam.Podobno genialne, sama się nie pochwalę, bo nie wypada;p...Tego rodzaju dania najlepiej smakują na świeżo, żadne mrożonki, czy inne jakieś takie;pPolecam miłośnikom
szpinaku i
łososia rzecz jasna;)))Przygotowanie: 30-35 minutKoszt: około 35 złSkładniki:2 większe dzwonki z
łososia - świeże
szpinak mrożony - 400 g
makaron kokardki Primo Gustokulka
mozzarelli2
serki topione z
łososiem2 małe
cebule4-5 ząbków
czosnkukurkuma w ziarenkach - szczypta
sól,
pieprz200 ml
bulionu warzywnego3 łyżki
śmietany 18%oliwa z oliwekszczypta
curry i
vegetyMakaron gotuję al dente z
curry,
vegetą i kapką
oliwy -
makaron się sklei się, będzie lepszy w smaku i pięknie żółty;)Odcedzam, odstawiam na bok. Ja część gotowałam na świeżo z rana;)
Łososia oddzielam od skóry, uważam przy tym na ości. Wycinam małe kawałki.Na rozgrzanej
oliwie (odrobina) podsmażam
cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę.Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę
czosnek, czekam aż się zarumieni, ale nie przypalam go, dorzucam
łososia, smażę na rumiany kolor, mieszając - przy tym
łosoś jeszcze bardziej się rozdrobni.Kiedy
ryba zarumieni się , dodaję
serek topiony, mieszam aż się rozpuści, jednocześnie podlewam
bulionem, czekam aż składniki dobrze się połączą, doprawiam
przyprawami wedle smaku.Ja lubię
pieprzne;)Kiedy
łosoś z
serkiem i
bulionem podgotują się, dodaję
śmietanę, cały czas mieszam.Trzymam to jeszcze jakieś 10 minut na małym ogniu, to jest na płycie na najniższej temperaturze, czy jak to się tam nazywa;)Odstawiam na bok.W tym czasie zajmuję się
szpinakiem. na
oliwie podsmażam go - musi być rozmrożony! - dodaję
sól,
pieprz,
czosnek posiekany - 2 małe ząbki.
Szpinak mieszam z sosem i
łososiem. Mieszam dokładnie, trzymam chwilę na płycie, niech smaki się połączą;)Na talerzu układam dowolnie
makaron, sos, na wierzch można dodać
mozzarellę, lub wcześniej dodać ją do sosu, by zwyczajnie lekko się rozpuściła;)Smacznego;)