Wykonanie
Dziwi mnie ta wszechobecna niechęć do
szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy
makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść
szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej.
450g
mrożonego szpinaku2 duże
cebule12
suszonych pomidorów z
oliwy150ml
śmietanki 18%3 ząbki
czosnkusól,
pieprz1.
Cebulę i
pomidory kroimy w kostkę.
Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już
oleju na patelnię.2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy
pomidory i
cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony
szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż
lód stopnieje, dodajemy
czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty.3. Na patelnię wlewamy
śmietankę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje.