ßßß
Składniki na 4 porcje :4 filety białej ryby (sola, mintaj, halibut), każdy po ok. 150g800g ziemniaków100g sera pleśniowego (np. gorgonzola)100ml mleka100ml śmietany 12%2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki musztardysólbiały pieprzoliwa do natłuszczenia blachy
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (ja użyłam specjalnego otworu w tarce, można też użyć obieraczki albo noża do sera). Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i przestudzić.
Filety z ryby (ja użyłam mintaja) umyć i osuszyć, następnie doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, a wierzch filetów posmarować musztardą. Na filetach ułożyć dachówkowo ok. 500g ziemniaków w plasterkach, posmarować po wierzchu oliwą (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 15minut.Pozostałe ziemniaki utłuc, wymieszać z mlekiem i śmietaną, przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia. Do ziemniaczanego sosu dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszać do czasu aż się rozpuści. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Filety wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu. Podawać z sosem ziemniaczanym.
1 porcja zawiera ok. 450kcal, białko: 36g, węglowodany: 35g, tłuszcz: 20gSMACZNEGO!
Ryb ę po francusku podaję z surówką z kapusty pekińskiej . Siekam jedną małą kapustę, dodaję utartą d użą marchewkę, starte winne jabłko, drobno pokrojonego małego pora. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję odrobinę ol iwy z oliwek . Można też dodać trochę si ekanej pi etruszki. Mieszam dokładnie i gotowe. Nic prostszego.