ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA SZPINAKOWA Z KAWIOREM, OLIWKAMI, ANANASEM I...

SAŁATKA SZPINAKOWA Z KAWIOREM, OLIWKAMI, ANANASEM I...

nazwa

Wykonanie

Ostatnio cierpimy na niedobór czasu i szpinaku - jakkolwiek to brzmi. Do obecnych schorzeń dołączyło też wzmożone zapotrzebowanie na oliwki (które dziwnym trafem losu cały czas się kończą) i syndrom zwany "chodzi za mną...COŚ" i "COŚ bym zjadła". "Coś" było bliżej niezidentyfikowane i za każdym razem, gdy wydawało nam się, że znalazłyśmy trop, to jednak niedosyt wciąż zostawał. Rozwiązanie sytuacji było jasne. Było pyszne i szybkie. Sałatka. Szpinak pojawił się w pierwszej kolejności, oliwki dołączyły chwilkę później, ananas dopasował się idealnie ale brakowało tym razem tego "CZEGOŚ". Kolejne składniki tworzyły bajeczne połączenie, ale to jeszcze nie było to czego danego dnia szukałyśmy. Postawiłyśmy więc na... czarny kawior. I to właśnie on był poszukiwany. To właśnie on okazał się przestępcą, który bezkarnie łaził za nami krok w krok. Czarny kawior, pseudonim "coś" stanął przed sądem lodówkowym i w trybie natychmiastowym została dokonana na nim egzekucja konsumpcyjna.
SKŁADNIKI:
- Szpinak świeży w liściach, 200 g (około pół opakowania),
- Oliwki czarne, 3/4 słoiczka,
- Oliwki zielone, 3/4 słoiczka,
- Ananas, puszka (a najlepiej cały, świeży),
- Kawior czarny, 50-60 gram,
- Kukurydza, puszka,
- Żółta Papryka, cała duża,
- Kapusta pekińska, pół dużej lub cała mała,
- Mozzarella, cała "kuleczka"
- Cebula, 2-3 (tym razem biała, ale zwykle robimy pół na pół z czerwoną),
- Olej/Oliwa z oliwek, łyżka - dwie,
- Majonez, 2-3 łyżki (najlepszy domowy :))
- Pieprz czarny, do smaku
- Pieprz cayenne, do smaku
- przyprawa domowa typu vegeta, do smaku,
WYKONANIE:
Szybko, łatwo i przyjemnie:
Szpinak myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałeczki. Kapustę i cebulę kroimy w pióra, ananasa, paprykę i mozzarellę w kostkę, oliwki w pierścienie. Olej/oliwę, majonez, przyprawy mieszamy z kawiorem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Vademecum Sałatkowe:
Oliwka:
- bogata w tłuszcze - nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają rozwojowi i wspomagają leczenie wielu chorób (miażdżyca, stwardnienie rozsiane, alergia, atopowe zapalenie skóry).
- obfita w witaminę E, która opóźnia proces starzenia i wspomaga procesy rozrodcze.
- występują w niej fitosterole (sterolamy roślinne) - obniżają poziom cholesterolu całkowitego i frakcję LDL w organizmie człowieka.
- Zawierają potas, fosfor, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminy C i E.
- pozwalają także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
Szpinak:
- zawiera ogromną ilość żelaza - warto spożywać go przy anemii.
- jest źródłem wapnia – budulca kości.
- zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, i składniki wspomagające organizm – jod, mangan czy karoten.
- bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu.
- opóźnia procesy utraty pamięci - przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera.
- chroni przed chorobą starczą – chorobą Parkinsona.
- może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki.
- niska kaloryczność (polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym),
- powinny go spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne.
- właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.
Ananas:
- jest bogaty w cukry proste i witaminę C.
- zawiera kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem.
- wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
"Bromelinę stosuje się do:
- leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowej i zatok);
- łagodzenia bólu (szczególnie w medycynie sportowej);
- obniżania temperatury ciała podczas gorączki;
- zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź;
- wspomagania leczenia dny moczanowej;
- łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc;
- odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii, zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży;
- wspomagania rozpuszczania zakrzepów krwi;
- wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry."
Kawior:
- zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów - regenerują uszkodzoną barierę ochronną naskórka, przyspieszają odnowę komórek i umożliwiają wnikanie do skóry białek i enzymów.
- Zwiększa przyswajanie witaminy A,
- zawiera fosfor, który odżywia i wzmacnia skórę;mikroelementy (m.in. cynk, jod, magnez),
- zawiera fosfolipidy – odpowiedzialne za kontrolę nawilżenia oraz przeciwdziałające parowaniu wody ze skóry(dzięki nim skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna);
- zawiera białka, które dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i spójności tkanek oraz poprawiają jędrność cery;
- zawiera witaminy (A, D, E) – chronią skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi jej starzenie.
Sałatka wyszła szybka i tu musimy o tym głośno powiedzieć, a całą skromność schować do kieszeni. Zrobiłyśmy jej dość dużo w nadziei, że będziemy miały z głowy też kolejny dzień, a przynajmniej ten jeden ale... już po chwili mogłyśmy podziwiać dno miseczki i wysłuchiwać pytań w stylu "czemu tak mało?" albo "już nie ma?". Ciężkie wzdychanie i porozumiewawcze spojrzenia - tak, to ten moment.
Jeśli chodzi o jej smak to zdecydowanie wyczuwalny jest lekki posmak rybny od kawioru, charakterystyczny smak oliwek, słodkość od ananasa i kukurydzy i oczywiście ukochany szpinak, który tym razem smakowo nas zaskoczył. Żaden smak nie zdominował sałatki. Został zachowany balans, więc można było zachwycać się połączeniem.
Wróciłyśmy do niej kilka razy w bardzo małym odstępie czasu (co u nas jest dość dziwnym zjawiskiem, bo szybko się nudzimy), a to oznacza, że musiała wyjść genialnie! :)
Robi się ją szybciutko, zjada jeszcze szybciej. Koszt nie jest zawrotny a bałaganu nie ma. Same plusy! A, no i oczywiście jest zdrowa, a w naszym chorym świecie to jest plus jakich mało. Zwykle gdy zdrowie i smak stoją na szali to jedna strona znacznie przeważa, a tu obie stanęły w równowadze.
Sałatki, sałateczki:
2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i...
3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora
4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych
5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...
6. Sałatka Jarzynowa
7. Sałatka Fasolowa
8. Sos tatarski mocno grzybowy
9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem,
Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2015/02/saatka-szpinakowa-z-kawiorem-oliwkami.html