ßßß Cookit - przepis na KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI.

KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI.

nazwa

Wykonanie

Ptaszysko w całości to powrót do korzeni jeśli o domową kuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy, u taty i to co pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.
SKŁADNIKI:
- Kaczka, około 2 kg,
/Solanka do namoczenia:
- woda,
- sól,
/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli.
/Nadzienie:
- Jabłka, 3 duże,
- Ziarna:
* " Euforia " 5-6 łyżek,
* " Piekło - Niebo " 2 łyżki,
- Rozmaryn, kilka łyżeczek,
- Miód, 2 łyżki
/Do natarcia Kaczki:
Proporcje według uznania.
- Pieprz ziołowy,
- Pieprz Cayenne,
- Pieprz czarny.
- Oliwa z oliwek,
- Rozmaryn,
- Papryka słodka,
- Kolendra,
- Czosnek. 2 główki
- Czosnek Niedźwiedzi,
- Kurkuma,
- Majeranek,
- Imbir,
- Chilli,
- Kmin Rzymski,
- Kminek,
- Goździki,
WYKONANIE:
Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli na litr wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Po tym czasie płuczemy ptaka, odcinamy kuperek, osuszamy, nacieramy przyprawami wymieszanymi z oliwą (na zewnątrz i wewnątrz) i napełniamy farszem. Kaczkę zamykamy wykałaczkami lub lepiej zszywamy, aby farsz nie wypadł. na dno gara wlewamy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. Gdy kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st.
Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem.
Nadzienie! :) Wyszło wspaniale! Jabłka dodały kwaskowatości, miód podkręcił słodkawe walory a ziarna wyciągnęły wytrawność.
ZIARNA "EUFORIA":
Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne.
"Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2." (Opis: Ziarenkowo).
Kupisz je tutaj: kliknij .
Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)
ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":
Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (opis: Ziarenkowo)
Kupisz je tutaj: kliknij .
Wystarczy dać ich naprawdę maleńko a w całym domu i tak zapachnie a panna Kaczka nabierze ostrości. Ptactwo z pazurem? Tak, da się!
To co najważniejsze w naszej miksturze do nacierania:
"Pieprz Kajeński otrzymywany jest z owoców papryki krzewiastej "Cayenne" (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki Jalapeño). Ta najostrzejsza odmiana papryki po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę. Działanie:
- Papryka kajeńska przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
- Papryka Cayenne zawiera kapsaicynę - alkaloid mający właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne.
- Oprócz swoich właściwości kulinarnych pieprz kajeński jest stosowany w medycynie naturalnej do leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np. bóle brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania).
- Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie."
Kupisz go tutaj: kliknij
"Papryka jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Działanie:
- Papryka jest bardzo zdrowa, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na organizm, poprawia trawienie oraz zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i A.
- Wspomaga odporność, poprawia trawienie.
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga apetyt.
- Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten."
Kupisz ją tutaj: kliknij
"Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Działanie:
- Posiada podobne własności, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków.
- Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
- Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach."
Kupisz go tutaj: kliknij
"Kurkuma (inaczej ostryż, szafranica lub żółcień) – pochodzi z południowej Azji, gdzie ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. Działanie:
- W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka.
- Kurkuma zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera. Dotychczasowe wyniki są pozytywne.
- Również zabija niektóre komórki rakowe, wzmacnia i uodparnia organizm."
Kupisz ją tutaj: kliknij
Postanowiłyśmy naszą kaczuchę zapoznać z tym co kochamy! Ziarna i przyprawy już poznała i trzeba przyznać, że znajomość z nimi przypadła i jej i nam do gustu (dobrze, że nie mamy sąsiadów, bo skuszeni zapachem koczowaliby pod naszymi drzwiami non-stop). Ale impreza się kręci gdy paczka jest zdecydowanie większą, więc... :)))) na talerzu ułożyłyśmy mocno czosnkowy szpinaczek i pieczone w mundurkach ziemniaczki, które potraktowałyśmy masełkiem. Czegoś jednak jeszcze brakowało i tak oto mięsko nasze uległo urokom gorącego, żurawinowego sosu. Co nam z tego wyszło? Raj dla podniebienia.
Chrupiąca panierka, ziarnisto-przyprawowa pięknie się zarumieniła (może i nawet na nasz widok). W smaku - cudowna! Popełniłyśmy jednak jeden maleńki błąd - bo my jesteśmy z tych w gorącej wodzie kąpane - otóż, nasza kaczuszka nie została "wyluzowana", przez co nie mogłyśmy z gracją wymachiwać nożem podczas rozkrajania. Prezentacja na talerzu nie była taka jak zaplanowałyśmy, ale... i tak jesteśmy zachwycone i nie możemy się doczekać powtórki z rozrywki (tylko wtedy polecimy na dwa piekarniki bo jedna kaczka to stanowczo za mało!).
Podobno w wielu domach całe święta są całkowicie bezmięsne (choć to aż niemożliwe dla nas).
Dla tych którzy mają jednak chrapkę na kawał mięcha - oto dobra propozycja.
Swoją drogą - opowiedzcie jak to jest u Was, bo nas ciekawość zżera - szukamy wspólnych mianowników i totalnych różnic!
A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/12/kaczka-pieczona-faszerowana-jabkami-i.html