ßßß
Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako wędlina.Składniki:1 1/2 kg udźca z indyka1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny4 - 5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka chili1 łyżeczka curry1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżka majeranku1 łyżka pieprzu ziołowego1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnegosól3 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.