Wykonanie
Poszukując smaków pasujących do
indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z
indyka. Baza do marynaty składa się z
sosu sojowego i
octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w
indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany
udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako
wędlina.Składniki:1 1/2 kg udźca z
indyka1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej
kolendry lub 2 łyżki mielonej2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny4 - 5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
chili1 łyżeczka
curry1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżka
majeranku1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka mielonego
pieprzu naturalnego
sól3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron
solą. Ilości
soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie
udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi
przyprawami,
oliwą,
sosem sojowym,
octem balsamicznym i
sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały
udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.Dno naczynia, w którym będzie się piekł
indyk wysmarować
olejem, włożyć
udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki
indyku.
Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest
udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży
mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).Po upieczeniu,
indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.Jeśli lubimy
mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej
wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka)
mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.