Wykonanie
Uczciwie przyznam,że mam słabość do
kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest
kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak
kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała,
mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie wysmażone, a sos tylko podkreśla jej doskonałość. Ja lubię
mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj .(2 porcje)Składniki na
kaczkę:2 piersi
kaczki (ok.300g każda)
sól i
pieprzSkładniki na marynatę:1 ząbek
czosnku,lekko rozgnieciony płaską stroną noża4
goździki4
ziela angielskie1/4 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
białego octu winnego1 łyżeczka
mioduszczypta
chili w proszkuszczypta
imbiru w proszkuotarta z 1/2
owocu skórka z
pomarańczySkładniki na sos:sok z
pomarańczy wycisnięty z 1
owocu1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodusól,
pieprzPrzygotowanie:Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce
czosnek,
oliwę ocet,
kolendrę,
goździki,
ziele angielskie,
miód, startą skórkę z
pomarańczy,
chili i
imbir.Skórkę piersi natnij w kratkę ( uważając ,by nie nie przeciąć
mięsa), dokładnie
posól i popieprz i włóż do marynaty na około 2 godziny do lodówki (najlepiej w marynować w woreczku całą noc).Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi wyjmij z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem.Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej
kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego,wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku-polecam, w przepisach takich jak te to bardzo wygodne rozwiązanie.W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się
mięso wlej sos
pomarańczowy,
ocet balsamiczny, dodaj
miód, przypraw. Gotuj aż nabierze konsystencję
syropu.Po wyjęciu
mięsa z pieca pozwól mu 7-10 minut odpocząć i pokrój w plasterki. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu”
kaczki. W przypadku stosowania żaroodpornej patelni, wyjmujemy
kaczkę na talerz i wtedy na tej samej patelni robimy sos.Ja podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym.Smacznego!
Share the post "Marynowane piersi kacze w sosie
pomarańczowo-balsamicznym"