ßßß Cookit - przepis na Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Uczciwie przyznam,że mam słabość do kaczek. Zawsze jak idę do nowej restauracji, to pierwszym daniem jakie zamawiam jest kaczka, w jakiejkolwiek postaci by nie była. Tak samo w hotelach i innych możliwych miejscach, jednak kaczka z poniższego przepisu bije je wszystkie na głowę. Jest po prostu doskonała, mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach, idealnie wysmażone, a sos tylko podkreśla jej doskonałość. Ja lubię mięso kaczki różowe w środku, jeżeli ktoś lubi bardziej wypieczone, proponuję wydłużyć czas pieczenia w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj .
(2 porcje)
Składniki na kaczkę:
2 piersi kaczki (ok.300g każda)
sól i pieprz
Składniki na marynatę:
1 ząbek czosnku,lekko rozgnieciony płaską stroną noża
4 goździki
4 ziela angielskie
1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta chili w proszku
szczypta imbiru w proszku
otarta z 1/2 owocu skórka z pomarańczy
Składniki na sos:
sok z pomarańczy wycisnięty z 1 owocu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce czosnek,oliwę ocet, kolendrę, goździki, ziele angielskie, miód, startą skórkę z pomarańczy, chili i imbir.
Skórkę piersi natnij w kratkę ( uważając ,by nie nie przeciąć mięsa), dokładnie posól i popieprz i włóż do marynaty na około 2 godziny do lodówki (najlepiej w marynować w woreczku całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi wyjmij z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego,wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku-polecam, w przepisach takich jak te to bardzo wygodne rozwiązanie.
W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso wlej sos pomarańczowy, ocet balsamiczny, dodaj miód, przypraw. Gotuj aż nabierze konsystencję syropu.
Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu 7-10 minut odpocząć i pokrój w plasterki. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” kaczki. W przypadku stosowania żaroodpornej patelni, wyjmujemy kaczkę na talerz i wtedy na tej samej patelni robimy sos.
Ja podałam z zapiekanym puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Share the post "Marynowane piersi kacze w sosie pomarańczowo-balsamicznym"
Źródło:http://karmelowy.pl/marynowane-piersi-kacze-w-sosie-pomaranczowo-balsamicznym