Wykonanie
Ten przepis już dawno miałam opracowany, ale za każdym razem kiedy przygotowywałam
konfiturę nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo od razu znikała. Każdy, kto jej spróbuje musi ją pokochać :) Ma słodki i lekko pikantny smak. Nadaje się do wszystkiego: na kanapkę, do
kaczki, do jajecznicy, do sałatek. Wyborna na zimno i ciepło. A składniki to samo zdrowie -
cebula,
czosnek,
imbir i
miód.SKŁADNIK I1/2 kg
czerwonej cebuli1 ząbek
czosnku3 cm
imbiru4
goździki5 łyżek
octu balsamicznego (ja użyłam z aromatem
figowym)2-3 łyżki
miodusólpieprz1-2 łyżki
oliwy z oliwekPRZEPIS
Cebulę obieramy i kroimy z piórka.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cebulę, zmniejszamy ogień i zostawiamy do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.Kiedy
cebula już zmięknie dodajemy, drobno posiekany
imbir i
czosnek oraz
goździki.Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy.Następnie dodajemy
ocet balsamiczny i
miód. Delikatnie całość dusimy, mieszając co jakiś czas, aż płyny się zredukują.Na koniec dodajemy do smaku
sól i
pieprz.