ßßß Cookit - przepis na Konfitura cebulowa

Konfitura cebulowa

nazwa

Wykonanie

Ten przepis już dawno miałam opracowany, ale za każdym razem kiedy przygotowywałam konfiturę nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo od razu znikała. Każdy, kto jej spróbuje musi ją pokochać :) Ma słodki i lekko pikantny smak. Nadaje się do wszystkiego: na kanapkę, do kaczki, do jajecznicy, do sałatek. Wyborna na zimno i ciepło. A składniki to samo zdrowie - cebula, czosnek, imbir i miód.
SKŁADNIK I
1/2 kg czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
4 goździki
5 łyżek octu balsamicznego (ja użyłam z aromatem figowym)
2-3 łyżki miodu
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy z oliwek
PRZEPIS
Cebulę obieramy i kroimy z piórka.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i zostawiamy do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
Kiedy cebula już zmięknie dodajemy, drobno posiekany imbir i czosnek oraz goździki.
Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy.
Następnie dodajemy ocet balsamiczny i miód. Delikatnie całość dusimy, mieszając co jakiś czas, aż płyny się zredukują.
Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2015/01/konfitura-cebulowa.html