Wykonanie
czyli pieczona pierś
kaczki podana na puree
jabłkowym z
sosem żurawinowymSkładniki :2 piersi
kaczki2 ząbki
czosnku ( lub 1 duży)1
pomarańcza1 łyżka
octu winnego1 łyżka płynnego
miodu wielokwiatowego + 1-2 łyżki do
żurawiny2-3
ziela angielskie1/2 łyżeczki
chili1/4 łyżeczki
imbiru3 łyżki
oliwyjabłka szara reneta1 czubata łyżeczka
majeranku2 łyżeczki tyminaku2 łyżki
masłasól,
pieprzżurawina ze słoiczka1-2 łyżki
octu balsamicznego+ termometrPrzygotowanie :Mieszam : 2 łyżki
oliwy, 1 łyżkę
miodu, 1/2 łyżeczki
chili, 1/4 łyżeczki
imbiru, 2 lub 3
ziela angielskie, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, łyżkę
octu winnego oraz skórkę otartą z połowy
pomarańczy.Nacinam w kartkę skórę na kaczych piersiach, przyprawiam
solą i
pieprzem z każdej strony.Wkładam piersi do marynaty i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję 2 łyżki
masła i troszkę
wody, podgotowuje na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dodaję 1 łyżeczkę
majeranku, 1 łyżeczkę
tymianku, przyprawiam
solą i
pieprzem. Chwilę jeszcze gotuję, po czym miksuję za pomocą blendera. Odstawiam.
Żurawinę ze słoiczka, sok wyciśnięty z
pomarańczy ( na pół słoiczka, sok z połowy
pomarańczy), łyżkę lub dwie
miodu, 1 łyżeczkę
tymianku, 1-2 łyżki
octu balsamicznego,
sól i
pieprz - mieszam i podgrzewam.
Kaczkę wyjmuję z marynaty, wycieram ręcznikiem papierowym, przyprawiam
solą.Układam
kaczkę skórką do dołu na rozgrzanej patelni z
olejem . Smażę na małym ogniu 3 minuty, po czym obracam i smażę 2 minuty.Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę do czasu aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65-67 stopni.Podgrzewam puree z
jabłek i sos.
Kaczkę po wyjęciu z piekarnika odkładam na 8 minut by odpoczęła.Na talerzu układam puree ,
kaczkę pokrojoną w plastry polewam sosem.I gotowe :)