Wykonanie
Kotlety mielone to dość tradycyjna, znana i raczej lubiana potrawa. Jednak jak już nam się troszeczkę znudzi to z ręką na
sercu proponuję wrzucić je do
sosu pomidorowo -
ziołowego. Podane np. na obiad z
ryżem smakują wybornie.
Klopsiki:500 g
mięsa mielonego wieprzowego1 czerstwa
bułka1
jajkosól,
pieprz,
majeranekbułka tarta do obtaczania
olej do smażenia3/4 szklanki dobrego
sosu pomidorowego (nie kwaśnego)1 szklanka
bulionu wołowego1
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
bazylia, cząber,
oreganoolej do smażenia
Bułkę namoczyć w
mleku, następnie odsączyć, zmielić i dodać do
mięsa z
jajkiem i
przyprawami.
Mięso energicznie wyrabiać ręką, tak aby je napowietrzyć. Następnie wyrobić klopsiki wielkości dużego
orzecha włoskiego, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na
oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę poszatkować i usmażyć na małym ogniu, dodać
bulion,
sos pomidorowy oraz
przyprawy, zgotować, dodać klopsiki i dusić przez około 15 minut.Podawać z
ryżem