Wykonanie
Opis : Najbardziej lubimy miękkie kotlety mielone i jak na razie jest to przepis, którego używam najczęściej, kiedy przygotowuję to polskie danie. Kotlety mielone to tak popularne i chętnie spożywane danie, że sprawdza się na każdą okazję. Możemy zaserwować je na obiad, kolację, a nawet jakieś spotkanie towarzyskie bądź imprezę, bo każdy Polak sięgnie chociażby po jedno. Po pierwsze przyrządzam je z większą ilością
cebuli,
czosnku oraz
ziół (jeśli chcecie, aby przepis w 100% odpowiadał swej polskości, to zrezygnujcie z
bazylii i
oregano, gdyż jest to mój dodatek do naszych
polskich kotletów, ale te dwie
przyprawy nie funkcjonują w kuchni polskiej). Dodaję do nich namoczoną w wodzie
bułkę lub
chleb tostowy oraz suchą
bułkę tartą, dzięki
czemu wychodzą miękkie. Najczęściej używam
mięsa wieprzowo-wołowego, ale również samego
mięsa wieprzowego. Uformowanych kotletów zazwyczaj nie obtaczam w
bułce tartej, ponieważ nie zmienia to znacząco smaku i jest dodatkowym krokiem w przygotowaniu, ale czasami zapobiega wypadaniu
cebuli z
mięsa.Takie kotlety smakują nam najbardziej, ale jestem ciekawa jakie Wy najbardziej lubicie.Polecam.A może masz ochotę na "Pulpety W
Sosie Pomidorowym Z
Dynią" ?Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 12-14 kotletów formowanych z garści
mięsaSkładniki :0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego1
bułka kajzerka/2-3 kromki
chleba tostowego (ok. 100 g)3-4 łyżki
bułki tartej1 średnia
cebula4-6 średnich ząbków
czosnku2 czubate łyżeczki
majeranku1 czubata łyżeczka
oregano1 czubata łyżeczka
bazylii1 duże
jajkosólpieprzbułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Mięso mielone powinno być drobno zmielone, inaczej będzie się źle formować i rozpadać po usmażeniu, więc w razie konieczności należy je dodatkowo zmielić.Bułkę/Chleb tostowy należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej
wody na czas przesiąknięcia wybranego
pieczywa wodą.Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość
wody z bułki/chleba.Dodać do
mięsa.Dodać
bułkę tartą.Wyrobić masę
mięsną ręcznie dla uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać posiekaną drobno
cebulę.Dodać posiekany drobno
czosnek.Dodać wszystkie
zioła.Wbić
jajko.Chwilę wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że masa stanie się kleista i zbyt miękka).Z garści masy
mięsnej formować spłaszczone kule.W razie potrzeby obtoczyć w
bułce tartej.Rozgrzać
olej.Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone.Podawać z
ziemniakami z
wody, puree, surówkami,
sałatkami lub
buraczkami.A może masz ochotę na "Pulpety W
Sosie Pomidorowym Z
Dynia" ?