ßßß Cookit - przepis na Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

nazwa

Wykonanie

Opis : Najbardziej lubimy miękkie kotlety mielone i jak na razie jest to przepis, którego używam najczęściej, kiedy przygotowuję to polskie danie. Kotlety mielone to tak popularne i chętnie spożywane danie, że sprawdza się na każdą okazję. Możemy zaserwować je na obiad, kolację, a nawet jakieś spotkanie towarzyskie bądź imprezę, bo każdy Polak sięgnie chociażby po jedno. Po pierwsze przyrządzam je z większą ilością cebuli, czosnku oraz ziół (jeśli chcecie, aby przepis w 100% odpowiadał swej polskości, to zrezygnujcie z bazylii i oregano, gdyż jest to mój dodatek do naszych polskich kotletów, ale te dwie przyprawy nie funkcjonują w kuchni polskiej). Dodaję do nich namoczoną w wodzie bułkę lub chleb tostowy oraz suchą bułkę tartą, dzięki czemu wychodzą miękkie. Najczęściej używam mięsa wieprzowo-wołowego, ale również samego mięsa wieprzowego. Uformowanych kotletów zazwyczaj nie obtaczam w bułce tartej, ponieważ nie zmienia to znacząco smaku i jest dodatkowym krokiem w przygotowaniu, ale czasami zapobiega wypadaniu cebuli z mięsa.
Takie kotlety smakują nam najbardziej, ale jestem ciekawa jakie Wy najbardziej lubicie.
Polecam.
A może masz ochotę na "Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynią" ?
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 12-14 kotletów formowanych z garści mięsa
Składniki :
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 bułka kajzerka/2-3 kromki chleba tostowego (ok. 100 g)
3-4 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
4-6 średnich ząbków czosnku
2 czubate łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka bazylii
1 duże jajko
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
olej do smażenia
Przygotowanie :
Mięso mielone powinno być drobno zmielone, inaczej będzie się źle formować i rozpadać po usmażeniu, więc w razie konieczności należy je dodatkowo zmielić.
Bułkę/Chleb tostowy należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą.
Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba.
Dodać do mięsa.
Dodać bułkę tartą.
Wyrobić masę mięsną ręcznie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać posiekaną drobno cebulę.
Dodać posiekany drobno czosnek.
Dodać wszystkie zioła.
Wbić jajko.
Chwilę wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że masa stanie się kleista i zbyt miękka).
Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule.
W razie potrzeby obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać olej.
Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone.
Podawać z ziemniakami z wody, puree, surówkami, sałatkami lub buraczkami.
A może masz ochotę na "Pulpety W Sosie Pomidorowym Z Dynia" ?
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/07/kotlety-mielone.html