Wykonanie
Kotleciki z
jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z
sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.
Składniki:5
jajek + 1
jajkomała czerstwa
bułka1
cebula1/2 szklanki
mlekasól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia
koperek lub
majeranekWykonanie:
jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek
bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąćobraną
cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
bułkę i
jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe
jajko,
cebulę,
sól,
pieprz,
zioła i dokładnie wymieszaćformować nieduże kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować
łopatką, gdyż łatwo się krusząpodawać z puree ziemniaczanym i
sosem pomidorowymSMACZNEGO !