Wykonanie
Mielone gniazda z
jajem czyli
mięso mielone w nowej odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale warto.Składniki :35 dag
mięsa mielonego5
jajek⅔ czerstwej
bułkiłyżeczka posiekanego
koperku + do dekoracji1 średnia
cebulabułka tartaolej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie
oleju aby się tylko zeszkliła.
Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki :
Mięso mielone, 1
jajko, zeszkloną
cebulę, odciśniętą
bułkę i łyżeczkę posiekanego
koperku. Wszystko mieszam ze sobą.Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki ). Każdy z kotletów obtaczam w
bułce tartej i wstępnie obsmażam na rozgrzanym
oleju, z obu stron tak aby tylko się zarumieniły i zesztywniały.Tak przygotowane wkładamy na szklaną brytfannę lub formę do zapiekania wcześniej natłuszczoną
olejem.W zagłębienie każdego z gniazdek wbijamy tylko
żółtko z
jajka, może być z odrobiną
białka.Zapiekam w piekarniku w temp. 200 °C przez 25 minut.Podane z ziemniaczkami i
kiszonym ogórkiem, posypane
koperkiem.Smacznego.