Wykonanie
Podaję przepis podstawowy, dla urozmaicenia można do masy
mięsnej dodać
kukurydzę z puszki albo pokrojone
oliwki i
ser feta albo
pieczarki.SKŁADNIKI:1/2 kg
mięsa mielonego ( wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe)1 sucha
bułka1-2
jajka1/2
cebuli pokrojonej w kostkę lub łyżka siekanego
koperku1 łyżka
przyprawy do mięsa mielonego (np.Kamis)
sól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia
Bułkę zamoczyć w gorącej wodzie, odcisnąć.
Mięso wyrobić z
bułką,
cebulą lub
koperkiem,
jajkiem i
przyprawami. Uformować kotlety, obtoczyć w
tartej bułce i smażyć na rozgrzanym
oleju. Podawać z
ziemniakami, frytkami,
ryżem, surówką lub jarzynką i sosem, albo w
bułce z
sałatą, jak hamburger.