Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
białka 1 sztuk
pieczarki 300 gramów
ser plesniowy gorgonzola 20 gramów
śmietana 0,5 szklanek
masło według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Rozmrożone ciasto niezbyt cienko rozwałkować. Wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm, w połowie krążków wyciąć duże otwory tak, aby powstały obrączki, które będą stanowić ścianki babeczek. Pełne krążki posmarować
białkiem, nałożyć obrączki i posmarować
białkiem. Tak samo postąpić z wyciętymi środkami. Wszystko ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na zloty kolor.Nadzienie: oczyszczone
pieczarki(nie obierać ze skórki) pokroić w plasterki i wrzucić na stopione na patelni
masło, nie solić, smażyć na złoty kolor. Wlać
śmietanę i dodać rozkruszony
ser. Mieszać do odparowania. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem.Gorące nadzienie nakładać do upieczonych babeczek, przykryć czapeczkami. Babeczki wstawić na parę minut do gorącego piekarnika, aby ciasto się ogrzało.Uwagi:
Pieczarki można zastąpić innymi świeżymi
grzybami.Babeczki z
ciasta francuskiego można przygotować kilka dni wcześniej.Jeśli chcemy nałożyć do babeczek więcej nadzienia, należy zrobić podwójny rant (nałożyć 2 obrączki, każdą posmarować
białkiem).Nadzienia mogą być różne, np. glazurowane
cebulki,
krewetki, paski
piersi kurczaka w
śmietanie itp.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaKuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
seremWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: