ßßß Cookit - przepis na Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
białka 1 sztuk
pieczarki 300 gramów
ser plesniowy gorgonzola 20 gramów
śmietana 0,5 szklanek
masło według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Rozmrożone ciasto niezbyt cienko rozwałkować. Wykroić krążki o średnicy ok. 8 cm, w połowie krążków wyciąć duże otwory tak, aby powstały obrączki, które będą stanowić ścianki babeczek. Pełne krążki posmarować białkiem, nałożyć obrączki i posmarować białkiem. Tak samo postąpić z wyciętymi środkami. Wszystko ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na zloty kolor.
Nadzienie: oczyszczone pieczarki(nie obierać ze skórki) pokroić w plasterki i wrzucić na stopione na patelni masło, nie solić, smażyć na złoty kolor. Wlać śmietanę i dodać rozkruszony ser. Mieszać do odparowania. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Gorące nadzienie nakładać do upieczonych babeczek, przykryć czapeczkami. Babeczki wstawić na parę minut do gorącego piekarnika, aby ciasto się ogrzało.
Uwagi:
Pieczarki można zastąpić innymi świeżymi grzybami.
Babeczki z ciasta francuskiego można przygotować kilka dni wcześniej.
Jeśli chcemy nałożyć do babeczek więcej nadzienia, należy zrobić podwójny rant (nałożyć 2 obrączki, każdą posmarować białkiem).
Nadzienia mogą być różne, np. glazurowane cebulki, krewetki, paski piersi kurczaka w śmietanie itp.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9937/Babeczki-z-ciasta-francuskiego-z-pieczarkami