ßßß Cookit - przepis na Francuskie paszteciki

Francuskie paszteciki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
olej słonecznikowy 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
tymianek świeży według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ułożone jeden obok drugiego płaty ciasta rozmrozić. Oczyszczone pieczarki drobno pokroić, a cebulę posiekać i razem poddusić na oleju. Stopione w rondlu masło oprószyć mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolać śmietanę, dodać grzyby, cebulę i posiekana natkę. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Doprawić sola oraz pieprzem.
rozmrożone ciasto lekko rozwałkować i szklanka wykrawać z niego krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu. Krążki składać na pół i zlepiać brzegi, jak pierogi. Można też użyć dużej foremki do pierogów.
Pierożki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody i na każdym ułożyć gałązkę tymianku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Podawać na zimno lub ciepło, jako dodatek do czystych zup (barszczu, zupy grzybowej).
Uwagi:
Tymiankiem można tez doprawić farsz pieczarkowy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9483/Francuskie-paszteciki