Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
olej słonecznikowy 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
tymianek świeży według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ułożone jeden obok drugiego płaty ciasta rozmrozić. Oczyszczone
pieczarki drobno pokroić, a
cebulę posiekać i razem poddusić na
oleju. Stopione w rondlu
masło oprószyć
mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolać
śmietanę, dodać
grzyby,
cebulę i posiekana
natkę. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Doprawić
sola oraz
pieprzem.rozmrożone ciasto lekko rozwałkować i szklanka wykrawać z niego krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu. Krążki składać na pół i zlepiać brzegi, jak pierogi. Można też użyć dużej foremki do pierogów.Pierożki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować
żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką
wody i na każdym ułożyć gałązkę
tymianku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, na złoty kolor. Podawać na zimno lub ciepło, jako dodatek do czystych zup (barszczu, zupy grzybowej).Uwagi:
Tymiankiem można tez doprawić farsz
pieczarkowy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: